Море от кредити

Икономическите, финансовите и социалните въпроси, са сред най-често обсъжданите теми в семействата в България. Това са лични разговори, които маркират позицията, насоката и положението на всяко семейство в обществен план. В този смисъл, много често, в тези лични и трудни разговори, много често се появява думата кредити. Когато разговорът премине на друго ниво и се пренесе на маса, където вече има и приятели и други хора с мнение, той започва да придобива размерите на спор, където всеки излага своите положителни или отрицателни доводи, за кредити, кредитни фирми, банки, финанси и т.н. Много често тези мнения се базират на предразсъдъци и незнание по темата, но има и хора, които са натрупали, опит, който им позволява да говорят за кредитите, от позицията на ерудицията и познанието.

Днес обаче, хората са заляти буквално от море от кредити и някак невъзможно е те да имат ясна представа за случващото се на пазара. Единствения начин, те да започнат да придобиват по-ясна картина на ситуацията, е като започнат да се интересуват от реалните процеси, преди да им се случи лично да влязат в взаимоотношения с една или друга кредитна институция. Още повече че, честа тема на разговорите, с които започнахме този текст е, лошата слава на кредитите в България, на банките като цяло. Тази лоша слава се екстраполира, точно от такива разговори, където с доводи или не, хората често изтъкват предразсъдъците се, страховете си, дори да става дума за вземане на бързи пари. Това е така, защото през годините, имаше много случаи в страната, които навредиха на общото мнение на хората, имаше фалити на банки, кражби на имущество, лоши практики.

За да не влошаваме микроклимата в този текст, ще вземем например, един кредитен продукт, който е доста популярен в България и е познат на пазара на кредити. Става дума за така наречения мини кредит. Този тип кредит е изключително удобен за покриване на неотложни, спешни разходи по дадена линия. В зависимост от фирмата, която го предлага, той може да има различен срок за отпускане, различни начини на кандидатстване, фиксирани такси или други такива, предсрочно погасяване, и естествено – ограничение. Този тип кредит, обаче си остава чудесен начин да се реализира бързо вземане на сумата и бързото й предаване по предназначение. Същият този мини кредит, който носи цялостната характеристика в себе си на много популярните днес бързи кредити, може да се реализира изцяло онлайн, което от своя страна извежда услугата на друго ниво.

Така нещата, постепенно преминават в територията на така наречения интернет кредит, който може да се получи изцяло виртуално, без да се налага да ходите до физически офис на фирмата. Интернет изцяло промени средата, в която се осъществяват този вид сделки с финансов капитал. Това позволи развитието на различни по своя замисъл платформи, използвани от кредиторите, за да предлагат най-различни кредитни продукти. И ако текстът на статията се казва море от кредити, това море стана още по-дълбоко именно заради възможностите, които Интернет откри пред кредиторите и пред потребителите. Днес съчетанието на думи интернет кредит си е цяла категория, в която влиза всичко, което се нарича онлайн кредитиране.

Кредитите са верига, в която неизменна част са постоянно доказуемите доходи на потребителя, иначе той по-никакъв легален начин, не би могъл да се впише в тази верига. Това, което идва като бързи пари обаче, под формата на онлайн кредитиране е вид финансова помощ, която е в по-малки размери. Чрез нея, човек може да контролира финансовото си здраве, така че дори да има постоянен приход на пари, който не е толкова голям, да бъде винаги на нивото на наложителните разходи. Защото всички разходи не могат да се направят по план, напротив, в голямата си част те са непредвидими и могат да варират според причината или ситуацията. Изключително неприятно е когато трябват пари за нещо свързано с неприятна тема, но важното е, че такъв вид кредитиране може да избави човек от неприятната ситуация. Това е факт, който не е за подценяване.

Днес, повече от ясно е, че пазарът дава възможност, да съществуват много и най-различен вид кредити. Това предполага и ситуацията, в която много повече социални групи са включени в тази възможност. Трябва обаче винаги да се прави разлика, между макрокредитирането, което може да проправи пътя на дадено физическо лице към бизнеса, и микрокредитиране, което е свързано с малки суми пари, необходими за едно или друго плащане. Като никой не е казал, че това плащане винаги трябва да свързано с нещо неприятно. Напротив, много хора използват тази възможност, чрез един мини заем например, да идат на кратка почивка, да купят подаръци за големи празници, да купят нещо за себе си или необходимо в къщи и т.н.

Все пак, като предупреждение и като съвет, за хората, които са потенциални потребители на кредити, важно е да знаят, че трябва да преценят всичко, че трябва добре да направят сметката си и да са уверени, че със вземането на какъвто и да било кредит, те ще се справят със ситуацията. Когато става въпрос за финансовото ви здравe, рискът не е оправдан. Мислете и се информирайте.